Uprzejmie informujemy, że realizujemy wysyłkę towarów od poniedziałku do czwartku.

Co warto uwzględnić w codziennej diecie?

Wanda Baltaza. Doktor nauk o zdrowiu, Dietetyk kliniczny. Prowadząca program „Dieta czy cud” w TVN Style.

Nieprawidłowa dieta, stres, mało snu i brak aktywności fizycznej, prowadzą do osłabienia zdrowia, rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy, nadwagi oraz do pogorszenia nastroju, a nawet rozwoju depresji.

Żywienie jest niezwykle ważne – to od niego zależy na jakim poziomie funkcjonuje nasz organizm, dlatego warto dbać zarówno o jakość, ilość, jak i o urozmaicenie spożywanych posiłków. Zdrowa, odpowiednio skomponowana, dieta powinna być dostosowana do naszych indywidualnych potrzeb i preferencji. Menu powinno uwzględniać regularne posiłki, spożywane co 3-4 godziny, bazujące na świeżych, nieprzetworzonych produktach, obfitujących w antyoksydanty, co będzie wpływało na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a tym samym na lepszą odporność, mniejsze ryzyko występowania wielu chorób oraz wygląd naszej skóry i paznokci. Należy jednak pamiętać, że nawet najlepsza dieta nie zapewni pełni zdrowia, świetnego wyglądu i samopoczucia, jeśli pominiemy aktywność fizyczną.

Co warto uwzględnić w codziennej diecie? Przede wszystkim jak najmniej przetworzone produkty!

  • warzywa i owoce – zwłaszcza czerwona paprykę, warzywa ciemnozielone, awokado, owoce jagodowe, cytrusy i banany;
  • produkty zbożowe – kasze, ryże, makarony i pieczywo pełnoziarniste,
  • produkty będące źródłem białka – nasiona roślin strączkowych, produkty nabiałowe, jaja, ryby i owoce morza, mięso (w małych ilościach), a także orzechy i ziarna,
  • tłuszcze – roślinne, najlepiej dobre jakościowe oleje i oliwę z oliwek,
  • przyprawy – czarny pieprz, pieprz cayenne cynamon, imbir, kurkuma, kardamon, papryka, chili
  • kawa, zielona i czerwona herbata oraz gorzka czekolada!

Produkty te obfitują m.in. w:

  • witaminy, zwłaszcza C, A, D, E oraz witaminy z grupy B które mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne,
  • NNKT, zwłaszcza kwasy omega-3, które łagodzą stany zapalne,
  • składniki mineralne – cynk, selen, krzem, siarkę, magnez – wykazują działanie antyseptyczne, przeciwutleniające oraz przeciwzapalne,
  • resweratrol, rutynę, daidzeinę, bioflawonoidy i antocyjany – antyoksydanty, który wykazuje silne działanie aktywujące dla sirtuiny, której aktywność warunkuje długość życia.

A co z modnymi dodatkami do diety?

Wybieraj mądrze i zdrowo! Najlepiej czerpać prosto z natury!

Coraz częściej świadomie wybieramy dobre jakościowo produkty, które mają nie tylko wybitne walory smakowe, ale również właściwości prozdrowotne. Żywność, która ma udowodniony korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu taki, jak poprawa stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszanie ryzyka chorób, zaliczana jest do żywności funkcjonalnej. Produkty z tej grupy powinny być normalnie spożywane z dietą – nie są to tabletki ani kapsułki, ale część składowa prawidłowej diety. Do żywności funkcjonalnej, której wpływ na zdrowie jest udokumentowany badaniami naukowymi, można zaliczyć oleje tłoczone na zimno, czyli te, które nie są wytwarzane na drodze ekstrakcji olejów z nasion rozpuszczalnikami organicznymi oraz nie są poddawane rafinacji chemicznej i fizycznej. Są one naturalnym sposobem na poprawę odporności, zmniejszenie stanów zapalnych, a także pielęgnację skóry, włosów i paznokci.

Włączenie ich do codziennej diety będzie wpływało na zahamowanie lub opóźnienie rozwoju chorób dietozależnych takich, jak: nadwaga i otyłość, choroba niedokrwienna serca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, udary, zawały, a także choroby nowotworowe. Wśród olejów tłoczonych na zimno możemy wyróżnić oleje pozyskane z nasion (len, lnianka, wiesiołek, amarantus), pestek (dynia, czarna porzeczka, konopie, ostropest, czarnuszka), owoców (oliwki, owoce rokitnika), orzechów (laskowych, włoskich) czy kiełków (pszenicy). Przede wszystkim są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – linolowego i alfa-linolenowego. Ponadto oleje dostarczają składników bioaktywnych – antyoksydantów takich, jak: tokoferole, tokotrienole, sterole wolne i zestryfikowane, węglowodory (skwalen), alkohole triterpenowe, karotenoidy i chlorofile oraz inne związki odpowiadające za barwę, które chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, stanami chorobowymi oraz spowalniają starzenie organizmu.

Ze względu na aromatyczne smaki i zapachy możemy je dodawać praktycznie do każde posiłku – począwszy od koktajli i smoothie, przez zupy krem, sałatki, zapiekanki i pieczone warzywa, po sosy, dressingi oraz uzupełnienie dań na bazie ryb, mięsa etc. Obok tradycyjnego przeznaczenia mogą być dodatkiem wzbogacającym różne produkty (np. pieczywo) w składniki bioaktywne.

Źródła: 

Obiedzińska A., Waszkiewicz-Robak B. Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna. żywność. nauka. technologia. jakość, 2012, 1 (80), 27 – 44

Parry J.W., Cheng Z., Moore J., Yu L.L.: Fatty acid composition, antioxidant properties, and anti-proliferative capacity of selected cold-pressed seed flours. J. Am. Oil Chem. Soc., 2008, 85, 457-464.

Paśko P., Bednarczyk M.: Amaranth (Amaranthus sp.) – Possibilities of use in medicine. Bromat.

Chem. Toksykol., 2007, 40 (2), 217-222.

Pham D.Q., Plakogiannis R.: Vitamin E Supplementation in Alzheimer’s Disease, Parkinson’s Disease, Tardive Dyskinesia, and Cataract: Part 2. Ann. Pharmacother., 2005, 39 (12), 2065-2072.

Przybylski R., Mag T., Eskin N.A.M., McDonald B.E.: Canola oil. In: Bailey’s Industrial Oil and Fat Products, vol 2. Edible Oil and Fat Products: Edible Oils, Ed. Shahidi F., Eds. John Wiley &

Sons, Inc., Haboken, New Jersey 2005, pp. 61-122.

Przybylski R.: Flax Oil and High Linolenic Oils. In: Bailey’s Industrial Oil and Fat Products, vol 2.

Edible Oil and Fat Products: Edible Oils, Ed. Shahidi F., Eds. John Wiley & Sons, Inc., Haboken, New Jersey 2005, pp. 281-301.

Řezanka T., Řezanková H.: Characterization of fatty acids and triacylglycerols in vegetable oils by gas chromatography and statistical analysis. Anal. Chim. Acta, 1999, 398, 253-261.