Omega-3 DHA z alg
Omega-3 DHA z alg
Pojemności:
Pierwszy w naszej ofercie suplement diety, który zawiera DHA z mikroalg. DHA przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz utrzymania prawidłowego widzenia. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 250 mg DHA dziennie.
Stworzony z myślą o Twoim umyśle i dobrej kondycji psychicznej. To naturalne wsparcie w okresach wzmożonego wysiłku, codziennej gonitwy myśli oraz w profilaktyce na przyszłość.
Czas wysyłki: od 8 grudnia 2025 według kolejności zgłoszeń

Pomoc w utrzymaniu równowagi emocjonalnej

Lepsza pamięć koncentracja i nastrój

Ochrona przed stresem

Długowieczność mózgu
Właściwości

Skład
Olej z mikroalg (DHA) 15%
DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy, to szczególnie ważny tłuszcz z rodziny omega-3. Stanowi element błon komórkowych neuronów i jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Regularne spożywanie DHA (np. z alg) może obniżać ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera nawet o 60 %. DHA działa przeciwzapalnie, wspiera procesy zapamiętywania, pomaga w ochronie neuronów i hamuje tworzenie się szkodliwych złogów w mózgu, które mogą utrudniać pracę neuronów i pogarszać pamięć. Odgrywa też istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu narządu wzroku.
Olej z nasion lnianki (rydzowy) 65%
Olej z lnianki to jedno z najlepszych roślinnych źródeł kwasu ALA z rodziny omega-3. Ma bardzo korzystny stosunek kwasów omega-3 do omega-6, a także wysoką zawartość witaminy E, będącej silnym antyoksydantem. Kwas alfa-linolenowy (ALA) reguluje procesy zapalne w mózgu, hamując szlaki prozapalne. Jest to niezwykle istotne w prewencji chorób neurodegeneracyjnych (Alzheimera czy Parkinsona) i doskonale wpisuje się w model diety MIND. To niezwykle ważny element diety kobiet w ciąży – dostarczane kwasy tłuszczowe wspierają rozwój mózgu dziecka oraz późniejsze zdolności poznawcze, zapamiętywanie i koncentrację.
Olej z nasion wiesiołka 10%
Olej z wiesiołka jest bogatym źródłem kwasu gamma-linolenowego (GLA) z rodziny omega-6. Składnik ten hamuje procesy zapalne i ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego. Odpowiednia ilość GLA może chronić przed zaburzeniami odbioru bodźców, jakie występują m.in. w schizofrenii. Badania wskazują, że olej z wiesiołka może wspierać zdrowie psychiczne (w tym łagodzenie objawów depresji) oraz wykazuje potencjał w spowalnianiu rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy Parkinson.
Olej z pestek dyni 10%
Olej z pestek dyni ma udokumentowane działanie wspierające układ nerwowy i łagodzące objawy depresji – zarówno w badaniach na zwierzętach, jak i u kobiet w okresie okołomenopauzalnym. Pomaga chronić organizm przed skutkami ubocznymi niektórych leków, w tym opioidów. W jednym z badań wykazano także, że może poprawiać jakość snu u osób z przewlekłą bezsennością.
Jak olej LoveLife omega-3 DHA z alg wpływa na zdrowie?
Wartości odżywcze
| Zawartość w dziennej porcji | 5 ml (4,6 g) |
| Kwasy tłuszczowe Omega-3 w tym: | 1100 mg |
| – DHA (kwas dokozaheksaenowy) | 400 mg |
Produkt stanowi doskonałe źródło kwasu DHA (z oleju z mikroalg Schizochytrium sp.), który przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i widzenia.
Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie.
Na 50 dni stosowania. Butelka 250 ml = 50 porcji po 5 ml
Zalecamy dawkowanie 5 ml dziennie, najlepiej podczas posiłku.
Produkt może być spożywany samodzielnie, bezpośrednio z łyżeczki lub jako dodatek do sałatek, dressingów, smoothies, koktajli i innych potraw podawanych na zimno.
WSTRZĄŚNIJ PRZED UŻYCIEM. NIE PRZEKRACZAJ ZALECANEJ DZIENNEJ PORCJI.
Przechowuj w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu umieść w lodówce i spożyj w ciągu 2 miesięcy, nie później niż do daty minimalnej trwałości. Osad na dnie butelki jest zjawiskiem naturalnym.
Co warto wiedzieć o zastosowanym oleju z mikroalg w tej kompozycji?
Olej DHA Ωrigins wytwarzany jest ze szczepu mikroalg będącego własnością producenta, co zapewnia pełną kontrolę nad źródłem surowca.
Produkcja oleju odbywa się tylko i wyłącznie w Europie.
Olej DHA Ωrigins jest nieprzetworzonym źródłem trójglicerydów (brak modyfikacji chemicznych).
W procesie produkcji oleju DHA Ωrigins nie są stosowane rozpuszczalniki chemiczne.
Dla oleju DHA Ωrigins, producent Fermentalg systematycznie prowadzi testy sensoryczne i weryfikację jakościową parametrów, dzięki czemu może zapewnić powtarzalność swoich partii.
Jest to jedyny olej DHA z mikroalg z najwyższą dopuszczoną dzienną porcją spożycia do 1 g/dzień dla ogółu populacji w wieku powyżej 3 lat.
Olej DHA Ωrigins powstaje z mikroalgi pobranej jednorazowo ze środowiska i namnażanej w kontrolowanych warunkach – bez wpływu na ekosystem morski.
Opinie
Omega-3 DHA z alg
Dziękuję.
Omega-3 DHA z alg
To dopiero początek przygody z tym olejem, ale jest na prawdę smaczny i mam nadzieję skuteczny.
Omega-3 DHA z alg
Polecam – olej ma bardzo dobry skład i przyjemny, delikatny smak. Zero rybiego posmaku, idealny do codziennego stosowania. Tak dobry, że zamowię butelkę dla rodziców.
Piśmiennictwo
Sarfaraz, Y., Ernad, S., Qadeer, S., Sheikh, S., Yousuf, S., Sadaf, S., Haider, S., & Pereven, T. (2020). Anxiolytic and micro-antibiotic potential of aloe vera and flax seed oil in rats: A comparative study with valproic acid. Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, *33*(6)(supplementary), 2831-2836.
Fernandes, F. S., de Souza, A. S., do Carmo, M.d., & Boaventura, C. T. (2019). Maternal intake of flaxseed (Linum usitatissimum) on hippocampus fatty acid profile: implications for growth, locomotor activity and spatial memory. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.), *27*(10), 1040-1047. https://doi.org/10.1016/j.nut.2010.11.001
Materac E., Marczyńska Z., Bodek K. Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2013, XLVII(2): 225-233.
Karłowicz-Bodalska K, Bodalski T. Nienasycone kwasy tłuszczowe, ich właściwości biologiczne i znaczenie w lecznictwie. Postępy Fitoterapii 2007: 46-56.
Saaki M, Jariani M, Saaki K, Deifan B, Tarahi M, Cholami M. Effect of primrose oil in Treatment of depression in depressed patients referred to a psychiatric clinic in Khorramabad. J Ilam Univ Med Sci. 2008;16(4):46-54.
Al-Okbi, S. Y., Mohammed, S. E., Al-Sieely, E. S. K., & Ali, N. A. (2020). Fish Oil and Primrose Oil Suppress the Progression of Alzheimer’s Disease Induced by Aluminum in Rats. Journal of Oleo Science, *69*(7), 771-792. https://doi.org/10.5650/jos.ess20015
Mohammad, H. M. F., El-Baz, A. A., Mahmoud, O. M., Khalil, S., Atta, D., & Imbash, S. (2023). Protective effects of evening primrose oil on behavioural activities, nigral microglia and histopathological changes in a rat model of rotenone-induced parkinsonism. Journal of Chemical Neuroanatomy, *127*, 102206.
https://doi.org/10.1016/j.jchemneu.2022.102206
Marwa H. A. El-Zuma, Nadia M. El-Benhawy, Karima A. El-Shamy, Dalia M.H. Korittum, Mahmoud L. El-Masry, Wael M. El-Sayed. Pumpkin Seed Oil Exerted Antidepressant Effects through Ameliorating the Oxidative Stress and Neuroinflammation in the Hippocampus of Depressed Rats. Egyptian Journal of Chemistry. Vol. 68, No. 5 pp. 231 – 238 (2025).
Gossell-Williams, M., Hyde, C., Hunter, T., Simms-Stewart, D., Fletcher, H., McGrowder, D., & Walters, C. A. (2019). Improvement in HDL cholesterol in postmenopausal women supplementing with pumpkin seed oil: pilot study. Climacteric : the journal of the International Menopause Society, *14*(5), 558-564. https://doi.org/10.3109/13697137.2011.563882
Abou-Zeid, S. M., Abul Bakr, H. O., Mohamed, M. A., & El-Bahrawi, A. (2018). Ameliorative effect of pumpkin seed oil against emamectin induced toxicity in mice. Biomedicine & Pharmacotherapy = Biomedecine & Pharmacotherapie, *98*, 242-251. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2017.12.040
Haghioo E., Haghiri K.S., Dabaghian F.H, Shojaii A., Mohammadi H. Efficacy of pumpkin oil (a Persian medicine product) in the treatment of chronic insomnia: a randomized double-blind clinical trial. Journal of Pharmacy & Pharmacognosy Research 7 (6), 471-481.
Chudzińska M, Wołowiec Ł, Zukow W, Sinkiewicz W. Dieta śródziemnomorska zalecana nie tylko w chorobach sercowo-naczyniowych. Journal of Education, Health and Sport 2017; 7(6): 732-746.
Szczygieł B, Gawęda N, Ukleja A, Boniecka I. Rola wybranych składników odżywczych we wspomaganiu leczenia farmakologicznego choroby Alzheimera. Polski Przegląd Neurologiczny 2014; 10(1): 38-46. ISSN 1734-5251
Plasma phosphatidylcholine docosahexaenoic acid content and risk of dementia and Alzheimer disease: the Framingham Heart Study — Archives of Neurology — 2006 — DOI: 10.1001/archneur.63.11.1545
Higher RBC EPA + DHA corresponds with larger total brain and hippocampal volumes: WHIMS-MRI study — Neurology — 2014 — DOI: 10.1212/WNL.0000000000000080
Individual and additive effects of vitamin D, omega-3 and exercise on DNA methylation clocks of biological aging in older adults from the DO-HEALTH trial — Nature Aging — 2025 — DOI: 10.1038/s43587-024-00793-y
Brain delivery of supplemental docosahexaenoic acid (DHA) — EBioMedicine — 2020 — DOI: 10.1016/j.ebiom.2020.102883
Association of serum docosahexaenoic acid with cerebral amyloidosis — JAMA Neurology — 2016 — DOI: 10.1001/jamaneurol.2016.1924
Red Blood Cell DHA Is Inversely Associated with Risk of Incident Alzheimer’s Disease and All-Cause Dementia: Framingham Offspring Study — Nutrients — 2022 — DOI: 10.3390/nu14122408
ω-3 PUFA for Secondary Prevention of White Matter Lesions and Neuronal Integrity Breakdown in Older Adults: A Randomized Clinical Trial – JAMA Network Open – 2024 – DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2024.26872