Uprzejmie informujemy, że realizujemy wysyłkę towarów od poniedziałku do czwartku

Pytania i odpowiedzi

Spis informacji

CO TO SĄ KWASY OMEGA? DO CZEGO SĄ POTRZEBNE?

Kwasy Omega-3,6,9 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), ponieważ dwa kwasy omega-3 i omega-6, są niezbędne do funkcjonowania fizjologicznego, w tym transportu tlenu, magazynowania energii, funkcji błony komórkowej oraz regulacji stanu zapalnego i proliferacji komórek. Ludzie mogą syntetyzować wiele innych kwasów tłuszczowych, takich jak nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, ale nie są w stanie wytwarzać tłuszczów z pierwszym podwójnym wiązaniem w pozycji omega-3 i omega-6, dlatego kwasy te muszą być dostarczane z pożywieniem. Te wielonienasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne do prawidłowego wzrostu i dojrzewania wielu układów i narządów, a przede wszystkim mózgu i oka.

Kwasy tłuszczowe omega-9 (kwas oleinowy) są jednonienasycone, co oznacza, że mają tylko jedno wiązanie podwójne. Nie są one technicznie niezbędne, ponieważ organizm może wytwarzać Omega-9 , ale spożywanie pokarmów bogatych w ten kwas tłuszczowy ma szereg korzyści zdrowotnych. Badania wykazały, że ten jednonienasycony kwas tłuszczowy pomaga zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udarów, ponieważ pomaga eliminować gromadzenie się płytki nazębnej w tętnicach.

Dostarczanie organizmowi kwasów Omega-3 sprawia, że w naszym organizmie prawidłowo przebiegają różnorodne procesy życiowe:

– wzrasta poziom „dobrego cholesterolu” HDL i jednoczesne obniża się poziom „złego cholesterolu” LDL oraz trójglicerydów we krwi, co chroni nasze żyły i tętnice przed miażdżycą oraz zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia różnych chorób układu krążenia.

– są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu oraz centralnego układu nerwowego, a także do właściwego funkcjonowania i koordynacji ośrodka wzroku oraz do podnoszenia zdolności uczenia się i zapamiętywania.

– wpływają dobroczynnie na skórę, włosy i paznokcie. Skóra staje się bardziej elastyczna, nie wysusza się, kolor się wyrównuje.

– pomagają łagodzić stany zapalne stawów i kręgosłupa.

– nie odkładają się w komórkach tłuszczowych przez co idealnie nadają się do diety redukującej tkankę tłuszczową.

Największe ilości kwasów omega 3 znajdują się w olejach roślinnych, dlatego oleje powinny stanowić ważny składnik każdej diety, a szczególnie osób na diecie roślinnej.

W JAKI SPOSÓB KWASY OMEGA WPŁYWAJĄ NA NASZE ZDROWIE?

Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 zdziałają przeciwzapalnie oraz redukują ryzyko występowania wielu chorób, w tym chorób układu krążenia, nowotworów i chorób zapalnych stawów. Kwasy Omega-3 są bardzo istotne w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich hamujące działanie na rozwój blaszek miażdżycowych chroni przed wystąpieniem zawału, udaru i innych niepożądanych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Wykazują również działanie antyarytmiczne i przeciwzakrzepowe. Duże stężenie kwasów Omega-3 występuje także w ośrodkowym układzie nerwowym, którego funkcjonowanie i właściwy rozwój współzależy od nich. Ponieważ kształtowanie układu nerwowego istotne jest już na etapie płodowym, bardzo istotna jest właściwa suplementacja kwasami Omega kobiet w okresie ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze. Omega-3 wzmacniają wzrok, dbając o prawidłowe funkcje siatkówki oka. Niedobór kwasów Omega-3 w diecie może wpływać na przyspieszenie procesów starzenia się mózgu, połączonych m.in. z utratą zdolności zapamiętywania. Wykazano również wpływ kwasów Omega na redukcję ryzyka występowania chorób nowotworowych. Bardzo istotne jest korzystne oddziaływanie kwasów Omega na skórę. Wykazano pozytywne efekt leczniczy w przypadku schorzeń skórnych (np. atopowym zapaleniu skóry). Kwasy Omega 3 poprawiają ogólny stan skóry, ujędrniają ją oraz spowalniają procesy keratynizacji (starzenia się skóry). Kwasy Omega 3 zapewniają prawidłową pracę systemu immunologicznego, poprzez regulację poziomu cytokin, których podwyższony poziom sprzyja rozwojowi wielu chorób. Zwiększają naturalną odporność organizmu oraz zapobiegają przewlekłym zapaleniom, chorobom autoimmunologicznym oraz alergiom. Potwierdzono również, że duże stężenia długołańcuchowych kwasów Omega-3 w surowicy mogą redukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Kwasy tłuszczowe Omega-6 pobudzają wzrost włosów i komórek skóry. Ponadto pomagają zachować zdrowie kości, regulują metabolizm i odgrywają istotną rolę w prawidłowej czynności układu rozrodczego. Zbyt wysokie stężenie kwasów Omega-6 może nasilać stan zapalny, dlatego tak istotna jest równowaga kwasów Omega-6 i łagodzących stany zapalne kwasów Omega-3.

DLACZEGO NA OLEJACH ZIMNOTŁOCZONYCH NIE MOŻNA SMAŻYĆ?

Smalec, masło klarowane, olej kokosowy są to tłuszcze nasycone, odporne na działanie wysokiej temperatury. Tłuszcze, które posiadają formę stałą mają dużo kwasów nasyconych, które nie ulegają degradacji podczas działania wysokiej temperatury. Do smażenia również doskonale nadają się oleje rafinowane, które mają podobnie jak tłuszcz nasycone wysoką temperaturę dymienia.
Oleje tłoczone na zimno, nierafinowane są bogate w kwasy omega 3 i 6, zawierają szereg substancji bioaktywnych, zawierają związki aromatyczne i smakowe.  Zawierają wolne kwasy tłuszczowe, które z żywieniowego punktu widzenia nie mają znaczenia, ale ograniczają przydatność technologiczną olejów ze względu na niską temperaturę punktu dymienia. Dlatego oleje tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia. Wysoka temperatura niszczy obecne w nich witaminy oraz inne substancje bioaktywne, a także degraduje wartościowe kwasy omega 3 i 6, które rozkładają się (już w temperaturze około 100°C – tzw. temperatura dymienia). Kwas alfa-linolenowy (omega 3), szybko utlenia się, tworząc szkodliwe dla zdrowia nadtlenki (sprzyjające m.in. rozwojowi miażdżycy).

JAKIE SĄ KORZYŚCI W CODZIENNYM STOSOWANIU OLEJÓW LOVELIFE?

Chcemy, aby przestrzeganie zdrowego schematu żywieniowego na każdym etapie życia naszych odbiorców, było zgodne z ich preferencjami i potrzebami. Ludzie powinni czerpać większość składników odżywczych z żywności i napojów. Oleje marki LL zostały przygotowane z myślą o kobietach i mężczyznach, prowadzących zdrowy tryb życia, świadomie wybierających składniki diety. Przygotowując mieszanki braliśmy pod uwagę, że są to osoby aktywne i ich posiłki muszą być wartościowe. Dlatego połączyliśmy ze sobą różne rodzaje olejów, aby umożliwić jednoczesne dostarczenie organizmowi substancji bioaktywnych, charakterystycznych dla tych olejów oraz dedykowaliśmy je określonym odbiorcom, aby ułatwić wybór. W ten sposób uzyskaliśmy oleje LoveLife, które są smaczne, zbilansowane i korzystnie działające na organizm.

CO OZNACZA „DOBRA PROPORCJA" OMEGA 3 DO OMEGA 6 I DLACZEGO JEST TAK WAŻNA?

Kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 nazywane są tłuszczami wielonienasyconymi, ponieważ mają wiele podwójnych wiązań. Jeśli nie są dostarczane w diecie, pojawia się ich niedobór i człowiek zaczyna chorować, dlatego nazywane są niezbędnymi kwasami tłuszczowymi. Różnią się one od większości innych tłuszczów, ponieważ nie są wykorzystywane jako energia lub magazynowane, ale są aktywne biologicznie i odgrywają ważną rolę w procesach takich jak krzepnięcie krwi i stany zapalne. Omega-6 i omega-3 nie mają takich samych efektów. Naukowcy uważają, że kwasy omega-6 są prozapalne, a kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie. Oczywiście stan zapalny jest niezbędny do przetrwania. Pomaga chronić organizm przed infekcjami i urazami, ale może również powodować poważne uszkodzenia i przyczyniać się do rozwoju choroby, gdy jest przewlekły lub nadmierny. W rzeczywistości przewlekłe zapalenie może być jedną z głównych przyczyn najpoważniejszych współczesnych chorób, w tym chorób serca, zespołu metabolicznego, cukrzycy, zapalenia stawów, choroby Alzheimera i wielu rodzajów raka.

Dlatego skuteczność kwasów Omega 3 i 6 w ogromnej mierze zależy od proporcji, w których dostarczane są do organizmu. W obecnie stosowanych dietach, dominują kwasy omega-6, co jest uważane za poważny problem zdrowotny.

U ludzi kwasy ALA (Omega 3) i LA (Omega 6) podlegają przemianom metabolicznym z udziałem tego samego enzymu (delta 6-desaturazy) i konkurują o dostęp do niego. W większości dostępnych olejów występuje dużo wyższa jest zawartość kwasów LA w porównaniu do ALA. Zbyt duża ilość kwasów LA w diecie powoduje zmniejszenie dostępności delta 6-desaturazy dla ALA. Dlatego doskonała jest tzw. “złota proporcja” Omega 3 do Omega 6, która wynosi 2:1. Zapewnia ona bardzo korzystne oddziaływanie na organizm.

CZY OLEJE LOVELIFE MOGĄ STOSOWAĆ KOBIETY W CIĄŻY ORAZ KARMIĄCE?

Kwasy tłuszczowe omega-3 to niezbędne kwasy tłuszczowe, które muszą być spożywane w diecie. Odpowiednie spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 jest niezwykle ważne podczas ciąży, ponieważ są one kluczowymi elementami budulcowymi mózgu, układu nerwowego i narządu wzroku płodu. Kwasy omega-3 mogą również odgrywać rolę w określaniu długości ciąży i zapobieganiu depresji okołoporodowej.

Kobiety w ciąży i karmiące mogą a nawet powinny przyjmować kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3,6,9. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i minerały w czasie ciąży i laktacji. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zwraca uwagę na dodatkowe podawanie m.in. żelaza, magnezu czy witaminy D i E oraz kwasów omega 3. Właściwa podaż kwasów tłuszczowych Omega-3 jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Szczególne znaczenie mają dla kobiet w ciąży, karmiących i małych dzieci.

Bardzo istotne jest rozpoczęcie wprowadzania nowego składnika diety. Najlepiej zacząć od małych ilości i obserwować swój organizm, jeśli nie protestuje można spożywać zalecaną dawkę.

OD JAKIEGO WIEKU MOŻNA PODAWAĆ LOVELIFE JUNIOR?

Kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Te niezbędne tłuszcze są szczególnie ważne dla dzieci, ponieważ odgrywają kluczową rolę we wzroście i rozwoju oraz wiążą się z licznymi korzyściami zdrowotnymi. Są integralną częścią wielu aspektów zdrowia, w tym rozwoju, funkcji mózgu, zdrowia serca i odporności. Badania wykazały, że kwasy tłuszczowe omega-3 mogą pomagać w lepszym śnie oraz poprawiać objawy ADHD i astmy. LOVELIFE JUNIOR  zawiera odpowiednio dobrany skład, składniki odżywcze i ustaloną dzienną porcję produktu dla dzieci oraz dla młodzieży. Olej można wprowadzać do diety dziecka, wówczas kiedy widzimy, że jest gotowe do poznania nowych smaków i rozszerzenia diety o oleje. W przypadku wątpliwości zawsze radzimy skonsultować podawanie produktu z lekarzem pediatrą. 

JAK PRZECHOWYWAC OLEJE LOVELIFE?

Oleje LL nie wymagają przechowywania w lodówce. Aby zapobiec niekorzystnym zmianom w oleju stosujemy butelki z ciemnego szkła z wąską szyjką, zakręcane korkiem, taki sposób zabezpieczenia gwarantuje trwałość produktu podczas przechowywania.

Na etykiecie proponujemy klientom, aby produkt po otwarciu butelki był przechowywany w lodówce, ponieważ z doświadczenia wiemy, że jest on przechowywany na parapetach okiennych lub blisko źródeł ciepła, aby można było łatwo z niego korzystać. Taki sposób przechowywania sprawia, że olej jest narażony na działanie powietrza, promieni słonecznych i wysokiej temperatury czyli czynników niekorzystnie wpływających na cechy sensoryczne oleju.

Dlatego zawsze po otwarciu przechowuj zamknięty olej w lodówce.

TERMIN PRZYDATNOŚCI

Produkowane przez nas oleje mają termin przydatności określny na etykiecie. W tym okresie mamy pewność, że podczas przechowania jego cechy organoleptyczne i fizykochemiczne nie ulegają zmianie i produkt jest bezpieczny dla naszych klientów.

CZY MOŻNA ŁĄCZYĆ ZE SOBĄ OLEJE? Np. KOBIETA PREMIUM i IMMUNO?

Tak oleje można łączyć, tylko należy pamiętać, aby nie przekraczać zalecanej dawki kwasów ALA, która wg zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) dla osoby dorosłej wynosi 2 g, a dla kobiet w okresie ciąży i karmienia dodatkowo 5-10 %.