Zalety olejów
Wśród wszystkich tłuszczów, oleje roślinne są najlepsze dla zdrowia. Najbardziej pożądanymi w diecie są oleje nierafinowane – nieoczyszczone, a więc niepozbawiane żadnych substancji znajdujących się w nasionach, z których produkuje się olej. Wśród olejów nierafinowanych, najzdrowsze są oleje tłoczone metodą „na zimno”, czyli wyciskane z nasion za pomocą prasy. Wyznacznikiem granicznym w tym procesie jest temperatura oleju podczas tłoczenia, która nie przekracza 38 st. C.
Oleje zimnotłoczone zawierają dużo ilość substancji odżywczych, witamin, minerałów, niezbędnych nienasyconych Kwasów tłuszczowych NNKT (Omega 3, 6, 9) oraz przeciwutleniaczy. W procesie produkcji oleje nierafinowane nie tracą także witaminy E, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu, a jednocześnie jest naturalnym konserwantem dla oleju.
Spis informacji
Zalety oleju rzepakowego
Zawiera roślinne kwasy tłuszczowych omega-3, -6, -9, które są nieocenionym uzupełnieniem diety dziecka. Roślinne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy Omega powinny być dostarczane z dietą w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju dzieci. Olej rzepakowy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz wzmacnia odporność.
Zalety oleju z ostropestu
Bogate źródło sylimaryny, która chroni komórki wątroby przed szkodliwym oddziaływaniem toksyn, takich jak alkohol czy leki. Wpływa także korzystnie na procesy regeneracji i oczyszczania wątroby. Chroni organizm przed negatywnym wpływem produktów przemiany materii. Zwalcza wolne rodniki (także w komórkach mózgu), co wpływa korzystnie na koncentrację i zdolność zapamiętywania. Zawiera m.in. kwas linolowy, dzięki czemu może zapobiega dolegliwościom ze strony układu krążenia.
Zalety oleju z konopi
Zawarty w nim kwas GLA (gamma-linolenowy) pozwala utrzymać prawidłową gospodarkę hormonalną. Dzięki temu olej konopny może leczyć objawy menopauzy i zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Łagodzi skurcze, ból i inne dolegliwości związane z miesiączką. Olej konopny wspomaga mikroflorę jelitową, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego.
Zalety oleju lnianego
Zawartość ok. 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Z pomocą tych kwasów w naszym ciele dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. Zmiana powyższych proporcji istotnie ogranicza ryzyko chorób związanych z układem krążenia. W oleju lnianym znajdziemy szczególnie dużo witaminy E, zwanej witaminą młodości.
Zalety oleju z wiesiołka
W jego składzie przeważa kwas linolowy i kwas gamma-linolenowy, który należy do grupy kwasów omega-6 mających szczególne znaczenie dla właściwego rozwoju kobiecego organizmu. Ich rolą jest między innymi poprawa pracy układu rozrodczego, a także stymulowanie wzrostu komórek włosów, skóry i paznokci. Sam kwas gamma-linolowy poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i reguluje ciśnienie krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału. Witamina E wykazuje silne właściwości odżywcze i regenerujące.
Zalety oleju z czarnuszki
olej z czarnuszki zawiera wiele prozdrowotnych substancji: w około 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, na które składają się: kwas linolowy (omega-6) – około 60 proc., kwas oleinowy (omega-9) – około 25 proc. i kwas alfa-linolenowy (omega-3) – około 1 proc.
Olej z czarnuszki zwiększa aktywność układu immunologicznego (buduje naturalne warunki do obrony organizmu przed infekcjami), dzięki czemu pomaga wzmacniać odporność.
Zawarty w oleju tymochinon – składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, wykazuje działanie przeciwzapalne oraz łagodzi objawy alergii.
Olej poprawia profil lipidowy krwi, odkaża układ pokarmowy i oddechowy.