Pytania i odpowiedzi

Kwasy Omega-3,6,9 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Organizm nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie (przede wszystkim omega-3 i 6) i muszą być dostarczane z pożywieniem. Największe ilości kwasów omega 3 znajdują się w olejach roślinnych.

Dostarczanie organizmowi kwasów Omega-3 sprawia, że w naszym organizmie prawidłowo przebiegają różnorodne procesy życiowe:
– wzrasta poziom „dobrego cholesterolu” HDL i jednoczesne obniża się poziom „złego cholesterolu” LDL oraz trójglicerydów we krwi, co ochrania nasze żyły i tętnice przed miażdżycą oraz zmniejsza się prawdopodobieństwo wystąpienia różnych chorób układu krążenia.
– są niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu oraz centralnego układu nerwowego, a także do właściwego funkcjonowania i koordynacji ośrodka wzroku oraz do podnoszenia zdolności uczenia się i zapamiętywania.
– wpływają dobroczynnie na skórę, włosy i paznokcie. Skóra staje się bardziej elastyczna, nie wysusza się, kolor się wyrównuje.
– pomagają łagodzić stany zapalne stawów i kręgosłupa.
– nie odkładają się w komórkach tłuszczowych przez co idealnie nadają się do diety redukującej tkankę tłuszczową.

Do smażenia świetnie nadaje się smalec, masło klarowane, olej kokosowy. Są to tłuszcze nasycone, odporne na działanie wysokiej temperatury. Tłuszcze, które posiadają formę stałą mają dużo kwasów nasyconych nie ulegających degradacji podczas działania wysokiej temperatury. Mają one wysoką temperaturę dymienia, dlatego nadają się do smażenia.
Oleje bogate w kwasy omega 3 i 6 nie nadają się do smażenia ponieważ, wysoka temperatura niszczy witaminy oraz inne substancje bioaktywne w nich obecne, a także degraduje wartościowe kwasy omega 3 i 6, które rozkładają się (już w temperaturze około 100°C – tzw. temperatura dymienia). Kwas alfa-linolenowy (omega 3), szybko utlenia się, tworząc szkodliwe dla zdrowia nadtlenki (sprzyjające m.in. rozwojowi miażdżycy).

Oleje marki LL zostały przygotowane z myślą o kobietach i mężczyznach, prowadzących zdrowy tryb życia, świadomie wybierających składniki diety. Przygotowując mieszanki braliśmy pod uwagę, że są to osoby aktywne i ich posiłki muszą być wartościowe. Dlatego połączyliśmy ze sobą różne rodzaje olejów, alby umożliwić jednoczesne dostarczenie organizmowi substancji bioaktywnych, charakterystycznych dla tych olejów, oraz dedykowaliśmy je określonym odbiorcom, aby ułatwić wybór. W ten sposób uzyskaliśmy oleje LoveLife, które są smaczne, zbilansowane i korzystnie działające na organizm.

Skuteczność kwasów Omega 3 i 6 w ogromnej mierze zależy od proporcji, w których dostarczane są do organizmu. U ludzi kwasy ALA (Omega 3) i LA (Omega 6) podlegają przemianom metabolicznym z udziałem tego samego enzymu (delta 6-desaturazy) i konkurują o dostęp do niego. W większości dostępnych olejów występuje dużo wyższa jest zawartość kwasów LA w porównaniu do ALA. Zwiększone spożycie Omega 6 i deficyt Omega 3 to głównie skutek rozwoju przemysłu tłuszczów roślinnych. Zbyt duża ilość kwasów LA powoduje zmniejszenie dostępności delta 6-desaturazy dla ALA, co zwiększa ryzyko wielu chorób, głównie układu krążenia. Doskonała, tzw. “złota proporcja” Omega 3 do Omega 6 wynosi 2:1. Zapewnia ona bardzo korzystne oddziaływanie na organizm.
CZY LOVELIFE KOBIETA MOGĄ STOSOWAĆ KOBIETY W CIĄŻY ORAZ KARMIĄCE?
Kobiety w ciąży i karmiące mogą a nawet powinny przyjmować kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3,6,9. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i minerały w czasie ciąży i laktacji, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zwraca uwagę na dodatkowe podawanie m.in. żelaza, magnezu czy witaminy D i E oraz kwasów omega 3. Właściwa podaż kwasów tłuszczowych Omega-3 jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia. Szczególne znaczenie mają dla kobiet w ciąży, karmiących i małych dzieci, bowiem wpływają na prawidłowy rozwój układu nerwowego i narządu wzroku.

Zgodnie z kategoriami znajdującymi się w Ustawie o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia GIS, poniżej 3 roku życia mówimy o niemowlętach i małych dzieciach. LOVELIFE JUNIOR i LOVELIFE OMEGA zawiera odpowiednio dobrany skład, składniki odżywcze i ustaloną dzienną porcję produktu dla dzieci powyżej 3 roku życia oraz dla młodzieży. Dlatego dbając o najwyższe standardy i potrzeby żywieniowe naszych klientów zalecamy aby nasze produkty przyjmowane były przez dzieci (powyżej 3 roku życia). W przypadku wątpliwości zawsze radzimy skonsultować podawanie produktu z lekarzem pediatrą. Zgodnie z rozporządzeniem GIS- rekomendujemy produkt od 3. roku życia.